
واژهی LPC(License plate capture) یا کپچر پلاک خودرو، توانایی دوربین پلاک خوان برای کپچر تصاویر قابل خواندن از پلاک خودرو است. این توانایی در مبحث تشخیص پلاک خودرو یا (License plate recognition)LPR کاربرد دارد. شماره پلاکها بطور اتوماتیک با نرم افزارهای آنالیز تجزیه تحلیل و خوانده میشوند. کاربرد LPR در اکسس کنترل، مدیریت پارکینگ یا کنترل سرعت در بزرگراهها است.
نرخ تشخیص و دقت سیستم تشخیص پلاک LPR به کیفیت تصاویری که کپچر میشود، بستگی دارد. برای سیستم LPC، کیفیت تصویر باید به اندازهای بالا باشد تا حروف و شماره پلاک را بصورت جداگانه بتواند بخواند. حداقل دو پیکسل در کوچکترین ساختار باید بکار برده شود. اما نباید آنقدر زیاد شود که میزان دادهها در تصویر باعث کند شدن تجزیه و تحلیل در نرم افزار شود. بطور خاص هنگامی که نرم افزار LPR روی دوربین هست، کیفیت تصویر نباید بیشتر از 2MP باشد.
اجزای کلی یک سیستم LPR
یک سیستم پلاک خوان به سه دسته تقسیم میشود:
قسمت اول: کپچر شماره پلاک خودرو
قسمت دوم: الگوریتم نرم افزاری
قسمت سوم: دیتا بیس
نکات مهم در تشخیص شماره پلاک خودرو
- از نور اینفرارد(infrared) مصنوعی در شب استفاده کنید. این نور نامرئی است و چشم راننده را اذیت نمیکند.
- اگر شما نیاز به استفاده از یک منبع نوری خارجی داشته باشید، تا جای ممکن آنرا نزدیک دوربین نصب کنید. دلیل آن برخورد نور به پلاک و بازتاب آن به همان منبع نوری میباشد.
- زاویه بین دوربین و جهت حرکت ماشین را کم کنید. زاویه کمتر از 30 درجه پیشنهاد میشود.
- دوربین را طوری نصب کنید که بتواند پلاکها را در مسافتی متناسب با سرعت خودرو، ثبت کند. در سرعتهای بالاتر به مسافت ضبط طولانیتری نیاز هست. تا در این حالت زمان لازم جهت خواندن پلاک وجود داشته باشد.
- برای جلوگیری از تاری تصویر در حین حرکت، حداکثر زمان شاتر را محدود کنید. زمان شاتر وابسته به زاویه نصب دوربین و همچنین سرعت وسیه نقلیه است.
- برای جلوگیری از بازتاب نور شدید روی پلاک خودرو، حداکثر گین دوربین را محدود کنید.
آشنایی با دوربین مداربسته پلاک خوان
تشخیص پلاک خودرو و دقت سیستم LPR شدیدا وابسته به کیفیت تصویر ثبت شده توسط دوربین مداربسته است. در اولین گام باید دوربین LPC، بتواند تصاویر پلاک را با شارپنس و کنتراست بالا در شرایط آب و هوایی بد، کپچر کند.
هر سیستم LPR شامل یک یا تعداد زیادی دوربین مداربسته است که تصاویر پلاک خودرو را کپچر میکند. تصاویر با نرم افزارهای آنالیز تشخیص پلاک، پردازش شده و روی دوربین یا یک سرور قرار میگیرند. نرم افزار LPR بصورت اتوماتیک شماره پلاک را گرفته و در لحظه آنرا میخواند. شماره پلاک در یک دیتابیس برای استفاده در آینده ذخیره شده، یا برای فرمانهایی مانند باز شدن گیت مورد استفاده قرار میگیرد.
در حالا ایده آل سیستم LPR باید تمام پلاکهای عبوری را به درستی بخواند. تشخیص پلاک با دوربین نیاز به مکان نصب درست و تراز در یک راستا را دارد. از طرفی، تنظیمات یک دوربین LPR با سایر دوربینها متفاوت است. تا جایی که تنظیمات کارخانه یک دوربین عادی برای کاربرد یک دوربین LPR کارایی ندارد. دو پارامتر مهم در تنظیمات دوربینها برای پلاک خوانی، زمان شاتر و تنظیمات گین است.
در تصویر سمت چپ زیر از یک دوربین با تنظیمات دیفالت برای پلاک خوانی استفاده شده است. در تصویر سمت راست نیز از یک دوربین پلاک خوان با تنظیمات خاص آن استفاده شده است.
برندهای متفاوت، نامهای متفاوت برای پلاک خوانی
برندها و کمپانیهای معتبر در دنیا برای مبحث پلاک خوانی از واژهها و مخففهای مخصوص به خوداستفاده میکنند، چند مورد آنرا ببینیم:
- ALPR: این مخفف عبارت automatic License plate capture است.
- ANPR: این مخفف عبارت automatic number platerecognition است.
- AVI: این مخفف عبارت automatic vehicle identification است.
- VLPR: این مخفف عبارت vehicle License plate capture است.
- VRI: این مخفف عبارت vehicle recognition identifier است.
- CPR: این مخفف عبارت car plate recognition است.
- CPR: این مخفف عبارت car plate reader است.
پارامترهای موثر در نصب دوربین پلاک خوان
برای نصب دوربین پلاکخوان بر روی دکل مناسب جهت تشخیص و خواندن پلاک خودروهای عبوری، زوایای پیشنهادی و فاصلهی مطلوب را در ادامه آورده ایم:
- زاویه عمودی بین 0 تا 30 درجه
- زاویه افقی بین 0 تا 30 درجه
- فاصله 10 تا 100